A gyermekekre leselkedő online veszélyekről – legyen szó akár szerencsétlenül járt tinikről, akik sexting áldozatai lettek, esetleg a közösségi oldalak álprofiljairól, vagy online átverésekről, csalásról, kéretlen tartalmakról, neadjisten fiatalok öngyilkosságáról, amit internetes zaklatás miatt követnek el-, viszonylag sokat lehet hallani. A szülő szíve ilyenkor mindig összeszorul. Míg az iskolába elkísérheted, és az edzés végén érte mehetsz, online nem (pontosabban online sem) biztos követni tudod gyermeked minden lépését, hogy teljesen biztonságba tudd őt. Viszont vannak olyan lépések, amit jó ha ismersz, és ha nem is lesz attól teljesen biztonságos, de biztonságosabb hely lesz az internet a gyermek, átláthatóbb a szülő számára.

Az okostelefonjaiktól, tabletjüktől szinte elszakíthatatlan, a wi-fivel szimbiózisban élő gyermekek online biztonságára figyelni, őket megvédeni az ott rájuk leselkedő veszélyektől nem kis feladat, pláne ha az ember maga sincs tisztában azzal teljesen,   vagy csak egy körülbelüli kép van a fejében arról, melyek is lehetnek ezek a veszélyek. Az alábbi összeállításunkkal a kezdő lépésekben szeretnénk segítséget nyújtani: tippeket, ötleteket adni arra, mit tehet a szülő a gyermeke virtuális biztonsága érdekében, egyáltalán mire érdemes jobban odafigyelni.
Maga az internet egyébként egy csodálatos hely tud lenni a gyermekek számára, a megismerés, a tanulás, a házi feladatok elkészítése könnyebbé válik, a kikapcsolódást, az inspirációt, az ötletgyűjtést és a kreativitás fejlődését segítik a különböző blogok, vlogok, cikkek és közösségi oldalak csatornái. Szinte esélytelen próbálkozás meggyőzni a gyermeket arról, hogy az internet rossz, nem is ez a megoldás, rögtön ellenérvekkel bombázna.

Megoldás lehet az, ha te, mint szülő jobban megismered, felméred a helyzetet, és lépéseket teszel

annak érdekében, hogy a gyermeked ne botoljon lépten nyomon korának nem megfelelő tartalmakba, vagy ha zavaró tevékenységbe ütközik merjen szólni, illetve tudja mitévő legyen, ha ilyen helyzet adódna.
Első körben az alábbi témákban olvashattok itt a blogunkon, gyakorlati tanácsokat, érdekes információkat, hasznos tippeket a biztonságosabb és tudatosabb internethasználat hogyanjáról:

 

Kompromisszum: határok és szerződés
Hogyan változtasd a Facebook-ot és a Youtube-ot biztonságosabbá gyermeked számára?
Játék-dilemma: épít vagy leépít?
Családbiztonság a Windows segítségével
Óvjuk a kiskorúakat: hasznos praktikák (I.)
Óvjuk a kiskorúakat: hasznos praktikák (II.)
Szülői példa és hálózati illemtudás
(Kép forrása: http://www.familyliveson.org/death-in-the-digital-age-how-does-social-media-affect-childrens-grief/)