Családbiztonság a Windows segítségével

A Windows 7, 8, 10 rendszereket használók igénybe vehetik az operációs rendszer családbiztonság opcióját, ami gyakorlatilag egy újragondolt számítógépes szülői felügyelet, a családi igényekhez igazodva, és beállítása viszonylag egyszerű. A számítógép használatának megtiltása helyett, ami olyan mértékű szociális terhet ad a gyermeked vállára, ami sokkal többet árt, mint használ, inkább válaszd a családbiztonság beállításainak lehetőségeit, és más hasonló taktikák kipróbálását.
Ezek a beállítások a gyermekek különböző tartalmakhoz való hozzáférését korlátozzák, illetve az eszközök használati idejének normalizálásához is hozzájárulhatnak, így biztosítva egy számítógépes szülői felügyeletet. Mint minden biztonsági intézkedésnél, javasoljuk, itt is előzze meg a tevékenységet egy beszélgetés.

Az első, és legfontosabb dolog, hogy rendszergazdai jogosultsággal rendelkezzen a szülő, mert így lehet később hozzáférni a gyermek fiókjához. Ez egyébként más tevékenységeknél is fontos, így ha esetleg nem sajátkezűleg telepítetted a rendszert, akkor érdemes utánajárni ezeknek a rendszergazdai beállításoknak. A számítógép Beállítások (Settings) menüjére kattintva indíthatod el a folyamatot, ott pedig a Fiókok (Accounts) lehetőséget választva jelenik meg egy ablak, ahol kiválaszthatod a Család és más felhasználók (Family & other people) menüpontot. Itt a Családtag hozzáadására (Add a family member) kattintva léphetsz tovább (a korábbi Windows verzióknál egyébként ez a beállítás  a Beállítások, Vezérlőpult, Felhasználók és családbiztonság menüjén belül végezhetők el).

Egy felugró ablak ezt követően két lehetőséget tár eléd, itt válaszd ki, hogy egy gyerek számára hozod létre a fiókot.

Ezt követően arra kér a rendszer, hogy adj meg egy e-mailcímet, esetleg telefonszámot is kérhet társítani a fiókhoz, biztonsági okokból. De van olyan lehetőség is, hogy e-mailcím nélkül hozhatod létre az új fiókot, bármelyik változatot választod megfelel. A következő ablak kissé bizarr, mert megkérdi, hogy szeretnél-e a későbbiekben célzott hirdetéseket a Microsofttól, itt javasoljuk ezt a lehetőséget klikkeld ki, tehát hogy nem szeretnél, és csak azt követően lépj tovább.
Ezekkel a lépésekkel létrehoztad a gyermeked biztonságosabb felhasználói felületét. Hogy utánanézz ezeknek a beállításoknak egyszerűen térj vissza a Beállítások, Fiókok, Család és más felhasználók menübe, ahol megtalálod az új fiókot. Az utolsó rész ennek a fióknak az aktiválása, kattints a fiókra, majd az Engedélyezés gombra, ezzel aktiválod a fiókot. Ha már fut a fiók, kezdődhet a finomhangolás: különböző lehetőségek állnak rendelkezésedre, hogy még részletesebb beállításokat végezhess el a gyermek fiókján. Az új fiók alatt meg is jelenik egy link, Családi biztonság beállításai online címmel (Manage family settings online), és így eljutsz a Microsoft weboldalra, ahol mutatja az aktuális családtagjaidat. Itt van lehetőség megnézni a különböző fiókok legutóbbi tevékenységeit, kiadásait, a képernyő előtt eltöltött időt, valamint webböngésző-szűrő is rendelkezésedre áll.

Pénzhozzáadási lehetőséget is kínál itt a Microsoft, ami lehetőséget ad arra, hogy a gyermek fiókjához társíts egy bizonyos összeget, amiből vásárolhat online, így kiszűrve azt a lehetőséget, hogy a te számlád terhére túlköltekezzen. A képernyőidőzítő lehetőséget ad arra, hogy megfigyelhesd egy nap leforgása alatt mennyi ideig használja a gyerek a számítógépet, illetve határt is szabhatsz itt számára, hogy meddig használhassa adott napokon.

A webböngésző beállításával a gyermeked fiókjának használata közben a Windows automatikusan szűri a nem gyermeknek való weboldalakat és tartalmakat, nem engedve hozzáférést ezekhez. Ugyanitt konkrétan azt is beállíthatod, mely weboldalakat érheti el a gyermeked. Az aplikációk és játékok lehetőségnél ugyancsak hasonló beállítások lesznek érvényesek, tehát a rendszer nem enged hozzáférést a korának nem ajánlott tartalmakhoz, aplikációkhoz, játékokhoz. Természetesen ez sem ígér 100%-os biztonságot, de felügyeletet, jobb rálátást és kontrollt azért ad a szülő kezébe, viszont a beszélgetés, az intézkedések szükségességének elmagyarázása elengedhetetlen.
Fontos tehát, hogy a gyermekkel beszéljétek meg, és tudasd vele, hogy az ő biztonsága érdekében fontosak ezek a lépések. Hogy a bizalom ne ingadozzon a készülékek beállításait vele egyeztetve végezd el, ne titokban, mert akkor ellene irányuló támadásként élheti azt meg, és a bizalom megingásával minden egyes lépés, amit az ő biztonsága érdekében teszel ellenállást válthat ki belőle.

 

Következő bejegyzésünkben több hasznos tippet is felsorolunk a gyermekek online biztonsága érdekében, a router-beállításoktól, a böngészők használatán keresztül, egészen az alkalmazásokig.
Kiemelt kép forrása: https://betanews.com/2015/06/29/family-safety-becomes-microsoft-family-windows-10/
A témában még olvashatsz itt: http://www.techadvisor.co.uk/feature/security/how-keep-your-kids-safe-online-3411255/?p=2 , és itt is: http://www.gamechannel.hu/cikk/masikoldal/a_csalad_es_a_gep_vedelme_windowsban__csaladbiztonsag
Post author