Hogyan változtasd a Facebookot és a Youtube-ot biztonságosabbá gyermeked számára

A két legnépszerűbb közösségi oldal, amit (bizonyára) gyermeked is használ, a Youtube és a Facebook. Ezek az oldalak konkrét szűrőkkel nem rendelkeznek, ami megvédhetné direkt módon a gyermeket a veszélyektől, de fontos tudni, hogy nagyban javít az információk minőségén, hogy milyen oldalakat lájkol a gyermek, kik az ismerősei, kiket követ a Facebookon, milyen csatornákra van feliratkozva a Youtube-on, mert elsősorban ezek határozzák meg a hírfolyamba kerülő információkat. 
A Facebookra történő regisztráció alsó korhatára a 13 év, ez is jelzi, hogy nem a leggyermekbarátabb platform, ezért jó arról is gondoskodni, hogy elérd az általa és a vele megosztott információkat, legyen valamiféle kontrollod felette.

Ahogy előző bejegyzésünkben írtunk róla, nagyon fontos mindent

az alapoknál, a kommunikációnál, a szülő-gyerek közötti bizalmi kapcsolat megerősítésénél kezdeni,

s ha már a konkrét lépésekre tértek, akkor jöhet egy közös délutáni tevékenységként például a Facebook biztonsági beállítások és adatlapinformációk láthatóságának áttekintése.

Hírfolyamban megjelenő tartalmak

Az, hogy lefele görgőzve mibe botlik a gyermek, nagyban függ az általa kedvelt oldalaktól, a csoportoktól, amihez csatlakozik, ismerőseitől. Beszélj vele, és magyarázd el, hogy nem az ismerősök mennyisége, hanem az online ismerősi kör minősége a fontosabb. Ha fiatalon tudatosul benne ez a dolog, hogy tényleg csak ismerősöket fogadjon el a Facebookon, és időről-időre végeztek egy-egy „takarítást”, szelektálást, akkor fontos lépést tesztek a megelőzés érdekében. Nagyon gyakran ugyanis a valójában nem ismerős online ismerősök azok, akik

álprofilok mögé bújva elkezdhetik zaklatni,

bántani a gyermeket, és a legrosszabb az egészben az, hogy ilyen esetben a valódi felhasználó felkutatása igen bonyodalmas, akár kudarcba is fulladhat.
Természetesen a Facebookon kívül még számtalan közösségi oldal van, ahol érdemes kicsit belenézni, elmélyülni a biztonsági beállítások lehetőségeiben (Instagram, Snapchat, Vine, Google+), ha a Facebook be van biztosítva ilyen formában, a többi oldalon is kutassátok fel ezeket a lehetőségeket.
Kezdhetitek például az ismerősök ellenőrzésével. A nagytakarításhoz lépjetek be a Facebook adatlapotokra, ahol az Ismerősökre kattintva jeleníthetitek meg az összes ismerőst.
Itt lefele görgetve lehet végig nézni a listát, és az Ismerős gombra kattintva akár törölni a valójában nem ismerős személyeket, tiltani a zavaró üzeneteket küldő, zavaró tartalmakat posztoló személyeket.

Itt egyébként, ugyanúgy, mint minden más beállításnál érdemes kicsit körülnézni, átnézni,

mit hol találunk meg, és milyen lehetőséget kínálnak még az egyes gombok.

A Facebook egy új és gyorsított lehetőséget is biztosít annak érdekében, hogy oldalak, személyek követését leállíthassuk. A jobb felső sarokban lévő lefele mutató nyíl ikonocskára kattintva, a Hírfolyam-beállítások menüponton belül tudunk nagyon gyorsan rendet tenni a követett személyek/oldalak között. Ha már az ismerőseinket szelektáltuk, de még vannak olyanok, akik posztjai zavaróak, itt a követésüket le tudjuk állítani, anélkül, hogy mondjuk őket törölnénk a listából. Az Emberek követésének leállítása bejegyzések elrejtése céljából lehetőséget kiválasztva jutunk el egy listába, ahol egyszerű kattintásokkal válogathatunk ismerőseink és követett oldalak között, és ha a Csak oldalakra kattintunk, egyszerűen ki tudjuk választani az oldalak közül, egy-egy kattintással, amelyeket mostantól nem szeretnénk követni.

Adatlap információi: ki és mit tudhat meg a gyermekemről?

Most pedig nézzük meg, hogy hogyan látják mások a gyermek profilját. A jobb felső sarokban lévő, lefele mutató nyíl ikonra kattintva, és ott a Beállítások lehetőséget kiválasztva érhetjük el a Facebook beállítások kánaánját, ahol sok lehetőség sorakozik fel, ami közül egy néhányat a későbbiekben bemutatunk. Itt bal oldalt sorakoznak a lehetőségek, de most legelsőként menjünk az Idővonal és megjelölés gombra, ahol a Megtekintés, mint…-re kattintva tudunk betekinteni abba, mit is látnak mások, olyan emberek a profilunkból, a gyermekünk profiljából, akik jelenleg nincsenek az ismerősök listáján, mit lát a nyilvánosság, vagy egy adott személy. Hasznos lehet ebben a nézetben kicsit szétnézni, milyen nyilvános információkat érnek el mások. Az oldal frissítésével tudunk ebből a nézetből kilépni, majd lássunk hozzá az információk korlátozásához.
Menjünk a Névjegy menüre, és nézzük át sorban, ki mit lát ha erre a fülre kattint. Ha van olyan információ, amit el szeretnénk rejteni azt tegyük láthatóvá csak ismerősök számára (Ismerősök), vagy esetleg állítsuk be úgy az egyes információk láthatóságát, hogy azt csak az adatlap tulajdonosa láthassa (Csak én), de akár törölhetünk is információkat egy kattintással. Ahogy belépünk a fenti menübe, megjelenik minden nyilvános és privát infó, amit valaha a Facebooknak megadtunk, a láthatóság módosításának lehetősége a kurzor mozgatásával jelenik meg az egyes adatoknál. A Módosításra kattintva lehet módosítani ezeket az adatokat egyesével, vagy a kis x-re kattintva eltűntetni.

Néhány tanács:
  1. A szülővárost, jelenlegi lakhelyet a gyermek profilján tegyük priváttá, annyira akár, hogy csak az ismerősei láthassák, vagy teljesen vegyük ki láthatóságát mások számára.
  2. Telefonos elérhetőséget semmiképp se adjunk meg a gyermek adatlapján (más, amikor biztonsági beállításként adjuk meg a telefonszámunkat, az valóban hasznos lehet, de a gyermek adatlapján ez az információ nyilvánosan ne jelenjen meg), se a lakcímet.
  3. Az Iskola megadása is kerülendő, vagy legyen csak az ismerősök számára látható.
  4. Minden más információt, ami eddig megjelent, mérlegeljünk. De valójában minél kevesebb információ jelenik meg, a gyermekünkre nézve annál jobb.
Amikor majd eléggé idős lesz, és el fogja tudni dönteni ő, hogy mit szeretne, mit lássanak róla mások, ismerősök, ismeretlenek, mit tudjanak meg róla, akkor majd eldönti, és ismét elvégzi a beállításokat. Fontos tudatni vele, hogy a

nyilvánosan megosztott információkkal rossz szándékú emberek élhetnek vissza,

ezért kell korlátoznotok az információk láthatóságát,  minimalizálni lehetőleg azt a sok dolgot, amit egy idegen megtudhat róla és a családról.

Biztonsági beállítások

Van néhány fontos alapbeállítás, amit viszonylag egyszerűen, közösen is végig tudtok lépkedni: a gyermek Facebook oldalának jobb felső sarkában lévő lefele mutató nyilacskára kattintva a Beállítások menüpont a biztonságosabb facebookozás lehetőségeit tárja elétek.

Itt bal oldalon listában jelennek meg a lehetőségek, és a Biztonság fülre kattintva beállíthatjátok például, hogy érkezzen értesítés, ha valaki be szeretne lépni a gyermek facebookjába, vagy betehetetitek saját magadat bizalmi kapcsolattartónak, ha van Facebook-od. Ez akkor segíthet, ha valaki feltörné a fiókot, ilyen esetben rajtad keresztül lehet majd jelezni a Facebooknak, hogy valaki visszaél az adott profillal. Az Adatvédelem fül alatt együtt átállíthatjátok a gyermek profilját, hogy az ezutáni megosztásait csak az ismerősei láthassák, tehát ne legyen nyilvános, sőt a régi bejegyzéseket is korlátozhatjátok, ami annyit jelent, hogy az eddig nyilvános posztok láthatósága is priváttá válik, azaz csak az ismerősök tudnak majd az üzenőfalon lefele görgőzve a gyermek által megosztott tartalmak között böngészni. Átnézhetitek milyen bejegyzésekben, milyen fotókon van megjelölve, eltávolíthatjátok a megjelöléseket, és még sok számtalan beállítás között válogathattok.

Az Idővonal és megjelölésnél korlátozni lehet az idővonalra érkező bejegyzéseket, és értesítést kérni arról, ha valaki megjelölte a gyermeket egy bejegyzésben (kap egy értesítést, és még mielőtt megjelenne az ő üzenőfalán, el tudja dönteni, engedélyezi-e a megjelölést, vagy sem).  Az ilyen megjelölések gyakran vírusos posztokban is előfordulnak, és így könnyebb észrevenni, majd az értesítéseknél rögtön el lehet távolítani a bejelölést, anélkül, hogy a gyanús tartalomra klikkelnétek. Ezek a beállítások nem szűrik ki teljesen a rossz tartalmakat, de segítenek biztonságosabban használni a Facebookot. Viszont pár fontos dolgot már a gyermekeddel kell megegyeznetek. Például ha bejelöli valaki ismerősnek, addig ne fogadja el, amíg nem győződtetek meg arról, hogy az egy reális profil (árulkodó jel lehet, pl. ha az illető férfinak, fiúnak, csak tizenéves lány ismerősei vannak, vagy bizarr oldalakat lájkol, vagy gyanús linkeket oszt meg), és fontos, hogy ismeretleneket ne is fogadjon el, mert azzal veszélynek teheti ki magát. Ne használja a bejelentkezések lehetőséget (check-in) túl gyakran, és ne tegye közzé iskoláját, lakhelyét, ne osszon meg személyes jellegű fotókat, sem magáról sem barátairól. Ugye ezek egy részét már említettük korábban, de fontos hangsúlyozni, ugyanis a túl sok információt megosztó gyermekek kiszolgáltatottá válhatnak a bűnözőkkel szemben.
Ha 13 év alatti, de mindenképp regisztrálni akar (vagy már regisztrált, mert minden osztálytársa, barátnője, barátja facebookozik), semmiképp se 18-30 évet adjon meg az adatok kitöltésénél életkorának, mert a Facebook-reklámok, és ajánlott tartalmak az életkor szerinti szempont alapján is a hírfolyamába kerülnek, tehát az a jobb, ha minél közelebbi adat kerül be az adatlapba. És persze ne feledkezzünk meg a beszélgetésről!
A korának megfelelő szinten kell vele átbeszélni a különböző online bántalmazási formákat, de erre már előző bejegyzésünkben is kitértünk.

Ne várd el a gyerektől, hogy ösztönösen tudja, hogy az a kép, vagy az a bejegyzés túl sok,

vagy nem odaillő, hiszen ő a környezetét (ezesetben a közösségi médiát) fogja mintaként kezelni, és ez valljuk be, a legtöbb esetben igen félrevezető, torz képet mutat. Erre külön érdemes kitérni, együtt kompromisszumokat kötni, akár belefoglalni a szabályzatotokba.

Térjünk át a Youtube-ra

A Youtube is kínál használható  lehetőségeket, hogy biztonságban tudd a gyermeked, de így sem teljes a megoldás, a kommunikáció, és a bizalom itt is nagyon sokat számít. Először is érdemes lehet a gyermeknek a Gmail-el összekötve, felhasználóként böngésznie a Youtube-ot, s így automatikusan kiszűrhetjük a nem neki való videók egy részét (természetesen, ha reális adatokat adunk meg, főként a születési évvel kapcsolatosan). Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ha nagyon akarja, ki tudja játszani ezt a korlátot is, éppen ezért itt is hangsúlyt kell fektetni a megfelelő kommunikációra, a beszélgetésre, az alapokra (ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni).
Százszázalékos szűrővel nem rendelkezik a Youtube, de lényeges segítséget jelenthet, ha az oldal legaljára görgőzve beállítod a Korlátozott módot, ezzel is csökkentve a felhasználói visszajelzések alapján zavarónak, agresszívnek, nem oda illőnek ítélt videók véletlenszerű megjelenését. Ez tehát felhasználói visszajelzések, és belső szűrők mentén működik, sokat segíthet a használata a nem gyermekeknek való tartalmak elkerülésében. Ami még érdekesség itt, a korlátozott mód zárolására is lehetőséget ad a Youtube, amit a saját Gmail-fiókoddal tudsz megerősíteni, így segítve, hogy a korlátozás feloldását csakis te hajthasd végre.

Természetesen nagyon sokat számít milyen csatornákra van feliratkozva a gyermek, milyen kulcsszavakat gépel a keresőbe. A felháborító oldalakat, csatornákat lehet jelenteni az adminisztrátoroknak, és le kell állítani a követésüket. Minden csatornán a csatornakép alatt jobb oldalon megjelenő kis zászlócskára kattintva (csak akkor elérhető, ha a bejelentő követője is az adott oldalnak) érhető el ez a lehetőség.

A fenti elővigyázatos lépésekkel sajnos nem szűnik meg minden probléma, például a Youtube videók közben beugró reklámok, vagy bizonyos videók alatt megjelenő és elolvasható kommentek is rengeteg kellemetlenséget okozhatnak. A későbbi bejegyzéseinkben lesznek még különböző tippek, amelyek a segítségetekre lehetnek (itt és itt).
A következő bejegyzésben az online játékokról lesz szó.
(Kiemelt kép forrása: https://ipghoster.wordpress.com/2012/09/21/latest-child-privacy-issues-more-than-5-million-kids-on-facebook/)
Post author