Óvjuk a kiskorúakat: hasznos praktikák (II.)

Hogyan óvjuk a kiskorúakat online? Ez a kérdés áll minden blogbejegyzésünk középpontjában, és erre igyekszünk egy összeállítást felépíteni lépésről-lépésre, egy olyan online útmutatót, ami gyakorlati tanácsok mellett kommunikációs megoldásokat is kínál a gyermekek online biztonsága érdekében.
A hasznos praktikák első részében írtunk arról, hogyan segíthet a router a biztonságosabb internetezésben, vagy hogyan kerüljük el a reklámokat, miben segíthet egy jól megválasztott böngésző, és konkrétan a Chrome-ot, hogyan hívjuk segítségül. Most folytatjuk a sort.

Szülői felügyelet alkalmazással

Ha már amúgy is folyton a mobilon, tableten lógnak a gyerekek, a ZeroDesktop elkészítette a DinnerTime Plus ingyenes alkalmazást, kihasználva a mobileszközök és a felhőalapú technológiák előnyeit azzal a céllal, hogy segítsék a szülőket a gyermekek online tevékenységének felügyeletében és védelmében.
Az alkalmazás lehetőséget ad például arra, hogy

a szülő betekintsen gyermeke tevékenységeibe saját készülékén keresztül,

visszamenőleg 24 órát ellenőrizhet le, emellett be lehet állítani különböző szüneteket, mint például az alvási időt, tanulási időt, amikor az aplikáció leblokkolja a gyerek készülékét. De igen tudatosan alakították ki ezt a fejlesztők, mert a beállításon belül lehet például engedélyezni bizonyos linkeket, amit a tanulási időben például elérhetővé tehet a szülő, hogy azért minden információtól ne fosszuk meg a gyermeket. Lehet korlátozni bizonyos alkalmazásokat, vagy oldalakat is, és még ezen kívül számos érdekes lehetőséget kínál a szülőnek.

A cél az, hogy a gyermek megszokja, el is kell szakadni néha a mobiltól, ki kell kicsit kapcsolni, a családot is előtérbe helyezni, megtanulni tartani a mértéket, s mindeközben a szülő is nagyobb rálátást nyer az online tevékenységekre.

Érdemes még tájékozódni, és utánaolvasni például a Qustodio, a FamilyShield, vagy a Kidlogger alkalmazásoknak, amelyek kínálnak ingyenes lehetőségeket, de vannak természetesen fizetős alkalmazások is, amelyeket a gyermekek online felügyelete céljával megvásárolhatunk, például a ESET Parental Control, Spyzie, PhoneSheriff vagy a Norton Family Premier. Ezek a szoftverek, bár különböznek egymástól, lényegében abban segítenek, hogy blokkolnak szexuális- és erőszakos tartalmú oldalakat, vagy éppen hozzáférést biztosítanak beszélgetésekhez, esetleg előzményekhez a gyermek készülékén.

Szülői felügyelet: iPhone és iPad

A funkció eléréséhez az iPhone vagy iPad Beállítások (Settings) menüjébe kell lépni, ahol lefele lapozva találsz rá a Korlátozások (Restrictions) lehetőségre, ami valószínűleg ki van jelenleg kapcsolva. Amint bekapcsolod a Korlátozások menüt egy sor beállítási lehetőség gördül eléd, ahol egyenként állíthatod be,

gyermeked korának és saját belátásodnak megfelelően,

mi legyen elérhető és mi nem. A rendszer kérni fogja, hogy állíts be egy jelszót a korlátozásoknak, ezzel lehet megoldani, hogy a gyerek utólag ne tudjon módosítani az általad végrehajtott beállításokon.

    

Ha nem szeretnél blokkolni teljes üzleteket, mint az iTunes, vagy teljes aplikációkat, akkor is be tudsz állítani egy korhatárhoz igazodó blokkolási folyamatot, ami hasonlóan kezdődik, mint az előző beállítások.
Menj a Beállítások menübe, majd a az Általános beállításoknál (General) a Korlátozások menüpontba (Restrictions). Ezután következik a korlátozások engedélyezése (ha ez még nem volt beállítva), egy négyjegyű kód, és ennek megerősítése, ahogy az előzőkben is. Ezután menj a tartalom típusokra (content types) az engedélyezett tartalom (Allowed Content) menü alatt, itt felsorol különböző lehetőségeket, aplikációk, Tv-show, zene, és más kategóriák jelennek meg. Belépve, be tudod állítani a legmagasabb értéket, amin belül engedélyez a rendszer majd például aplikációkat. Tehát, ha az appokhoz lépve bejelölöd a 9+ értéket, akkor az olyan tartalom, ami ennél idősebb gyerekeknek való nem lesz engedélyezve a készüléken.

Hasonlóképpen, a Siri-re lépve, az explicit nyelv kapcsolónál (Explicit language switch) aktiválhatod ezt a beállítást: ha a kapcsoló szürke, azt jelenti, hogy az explicit nyelvhasználat korlátozva lesz.

Az explicit szexuális tartalom korlátozására is lehetőséged van, az iBookba lépve, ahol egy pontosan ilyen kapcsolóval korlátozhatod a szexuális tartalom letöltését a készülékre.

Korlátozott mód a GooglePlay Áruházban

A Google Play Áruház is kínál lehetőségeket, hogy a gyermekek számára biztonságosabb online közeget biztosíthassunk. Ha a Beállítások (Settings) menüre lépve a Felhasználói vezérlők alcím alatt a Szülői felügyelet lehetőségén belül tartalomkorlátozást állítunk be, már hozzájárulunk, hogy a korlátozás által a gyermekünk lehetőleg ne férjen hozzá a korának nem megfelelő tartalmakhoz.
Ezután egy jelszóval kell megerősíteni a szülői felügyelet beállítást arra az esetre, ha valaki feloldaná, akkor csupán ennek a kódnak ismeretében teheti ezt meg, tehát gyakorlatilag csak te, aki megadtad a kódot tudod a beállítást megváltoztatni, a korlátozást feloldani. Ezt követően a gyermek korának megfelelően választhatod ki, a PEGI (Pan Europena Game Information) besorolása szerint, milyen szintű játékokat, alkalmazásokat engedélyezzen a gyermeknek.

A leginkább korlátozott a PEGI 3, ami azt jelenti, hogy csak olyan tartalmak lesznek elérhetőek, amelyek 1-3 éveseknek ajánlottak, a PEGI 18 beállításával pedig szélesebb lehetőséget biztosítunk a különböző tartalmak eléréséhez, de kiszűrjük az értékelés szerinti felnőtt tartalmakat.

 

Eddig főként arról írtunk, hogyan próbáljunk nagyobb rálátást nyerni a gyermek online tevékenységére, vagy milyen lépéseket tegyünk biztonsága érdekében. És mi van akkor, ha már a szülő az, aki túl sok a neten? Következő írásunkból kiderül.

 

Források:
http://www.dinnertimeapp.com/blog/2014/08/device-restrictions-app-blocking/
http://www.techadvisor.co.uk/feature/security/how-keep-your-kids-safe-online-3411255/?p=3#toc-3411255-3
http://gamesratingauthority.org/GRA/
Kiemelt kép forrása: https://www.kleo.ru/items/kids/bezopasnyi_internet.shtml
Post author