A médiában a különböző közösségi oldalakon, Facebookon, Snapchaten, Instragamon leselkedő veszélyekről esik többnyire szó, a Biztonságosabb online program keretén belül mi is főként ezzel a témával foglalkoztunk interaktív osztályfőnöki óráinkon. Ezeken az órákon azt is tapasztaltuk, a fiatalabb felhasználók, akik mondjuk még nincsenek is fent közösségi oldalakon, viszonylag gyakran említik az online játékokat, mint olyan virtuális teret, ahol már találkoztak az online bántalmazás egyes formáival. Emellett pedig az online játékok titokzatos világa a szülők előtt is egy igazi rejtély, a legtöbb szülőnek fogalma sincs, hogy játék közben kivel chatel a gyermeke. 
Tennünk kell annak érdekében, hogy a játékok építőek lehessenek (persze ez függ a játéktól is), hogy a megfelelő egyensúly megmaradjon, hogy a lehetséges veszélyekről tudjon a gyermek is. A Kaspersky Lab (egy számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég) blogján rendszeresen jelennek meg a témával kapcsolatosan cikkek, ők az online játékok hét fő veszélyére figyelmeztetik a szülőket, ezeket mutatjuk most be.

1. Online zaklatás játék közben

Az online zaklatás a játékoknál is jelen van, ugyanis a legtöbb esetben chaten beszélgethetnek a játékosok. A legtöbb játék lehetőséget ad arra, hogy a zaklatót blokkolni tudja a gyereked, de jó ha közösen nézitek meg, milyen lehetőségeket kínál az adott játék a gyermekek védelmére. A zaklató üzenetekről jó képernyőképet készíteni, és a zaklatót jelenteni kell a játék adminisztrátorának.

2. Adatvédelem fontossága

Az adatvédelem kapcsán is merülhetnek fel problémák, ezért jó, ha beszélsz a gyerekkel, hogy ne adja meg saját nevét ezeknél a játékoknál, és ne is használja ugyanazt a nevet és jelszót minden játéknál. A névben ne legyen utalás sem születési évére, sem életkorára, és soha senkivel ne ossza meg ezeket az információkat, sem más személyes információkat játék közben.

3. Az ottfelejtett adatok veszélye

Veszélyes lehet az adatok „ottfelejtése” is, amikor bejelentkezünk és később a készülék más kezébe kerül. Erre fokozottan figyelni kell, mert gyakoriak a visszaélések, és az adatok nem csak a kortársakhoz kerülhetnek.

4. Webkamera

A webkamerára is figyelni kell, érdemes játék előtt ellenőrizni mindig, hogy az alapértelmezett beállítása a kikapcsolt állapotban legyen (ezt a Windows keresőjébe beírt Camera kulcsszó segítségével lehet leghamarabb megtalálni, a Windows 10-esnél Camera Privacy Settings címszó alatt állítható). Jó tudatni a gyermekkel, ha furcsa értesítést kap a számítógéptől a kamerahasználatra vonatkozóan, ne engedélyezzen semmi ilyesmit, vagy le is ragaszthatjátok a laptop kameráját egy matricával, ha mégis véletlenül kéretlen program jutna a gépre, s figyelmetlenségből elfogadna/instalálna valamit, ami a kamera használatát mások számára lehetővé teheti, ez segíthet.

5. Online ragadozók

Az úgynevezett online ragadozók is jelen vannak, ők többnyire a fiatal játékosokat szúrják ki, és bizalmukba igyekeznek jutni játéktapasztalatok megosztásával. Majd folyamatosan megkeresik áldozatukat, személyes információkat kérnek tőlük, vagy videóchatre próbálják rávenni, esetleg személyes találkára is hívják áldozatukat. Ezek a ragadozók többnyire szexuális bűnözők, és a szülők elleni felbújtás a fő stratégiájuk. Fontos, hogy lehetőséged szerint játék közben odapillants, kivel és miről is beszélget a gyerek, de amint azt is hangsúlyoztuk, az is lényeges, hogy előzetes beszélgetéssel hívd fel a gyermek figyelmét a lehetséges veszélyekre.

6. Freemium játékok

További veszélyt jelenthetnek az úgynevezet „freemium” játékok, amelyek alapjáraton ingyenesként indulnak, de egy bizonyos szint után bankszámlaszámot kérnek a szintlépéshez, és nagyon gyakran minden apró kis játékelem megvásárlásával a banszámládat terhelhetik.

7. Vírusok

A vírusok is veszélyt jelentenek, ezért jó, ha megegyezel gyermekeddel, hogy minden letöltés előtt mutassa meg a játékot, amit tölteni szeretne, olvassátok el a hozzászólásokat, vagy nézzetek utána a játéknak, és győzödjetek meg arról, hogy a számítógép, a tablet megfelelő vírusellenőrzővel rendelkezik.

 

A játékok kapcsán még egy fontos veszélyre oda kell figyelned: ha túl sokat játszik a gyermek. Nagyon könnyen alakulhat ki játékfüggőség, és igen veszélyes lehet. Ezért fontos, hogy már a kezdetektől szögezzetek le szabályokat, foglaljátok bele akár a szerződésetekbe a napi megengedett játékidőt.
Tipp: Készítsetek egy színes fali órát, amin konkrétan be tudjátok osztani látványosan a napi programokat. Ez az óra lehet a multimédia-sarokban elhelyezve (erről az ötletről itt irtunk), vagy a gyerek szobájában, és tartalmazhatja például, hogy hány órától-hány óráig szabad játszani, hány órától-hány óráig van mondjuk kötelező házi munka, közös főzés, hány órától-hány óráig van családi program, tanuló idő, mikor kell lefeküdni. Egy ehhez hasonló óra, amit a gyereknek személyre szabtok, és közösen elkészítetek jó móka is, és nagyon mutatós!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kommunikáció a legfontosabb. Ha megbeszélitek a lehetséges veszélyeket, az ezzel kapcsolatos védekezési lehetőségeket, kompromisszumot köttök, akkor ő is, te is tesztek a biztonság érdekében. Ezzel kapcsolatosan már korábban írtunk.
Következő bejegyzésünkben arról írunk, a Windows beállításainak segítségével milyen lépések tehetőek gyermeked online biztonsága érdekében.

 

Kiemelt kép forrása: http://www.breakingcoffee.com/5-reasons-why-gaming-is-good-for-kids/
Kép forrása és még több ötlet: https://ro.pinterest.com/explore/kids-schedule/?lp=true
Látogass el a Kaspersky oldalára is, ahol ezt, és más témákat is megtalálhatsz: https://usa.kaspersky.com/resource-center/threats/top-7-online-gaming-dangers-facing-kids