Amint az előző bejegyzéseinkből is kiderül, több olyan terület van, amire érdemes odafigyelni a gyermekek online biztonsága érdekében. Beszéltünk már arról, milyen fontos a megfelelő kommunikáció a szülő és gyermek között, tanácsoltuk, hogy szabjatok határokat, és volt szó konkrétan a Facebookon és Youtube-on alkalmazható beállításokról is. Arról is írtunk, a játékok esetében milyen veszélyekre kell odafigyelni, és hogy  a Windows miben tud segítséget nyújtani szülői felügyelet terén. Még vannak természetesen hasonló praktikák, az alábbiakban ilyen tippeket találsz.
Ezek az alternatív megoldások, kialakítható szokások és gyakorlati tanácsok egyenként nem jelentenek garanciát a problémák megoldására: amíg a gyermek online van, meg van rá az esély, hogy valami olyan tartalomba botoljon, amire nincs felkészülve, vagy a közösségi oldalakon online bántalmazás szemtanúja, esetleg áldozata legyen. De ha időben elkezdünk felépíteni egy rendszert, megfelelő kommunikációval megalapozva, akkor bizony nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy gyermekünk számára egy jobb, biztonságosabb online közeget teremtsünk.

A router, mint a védelem forrása

Mint érdekesség, beszéljünk arról is, hogy létezik lehetőség, melynek segítségével magát az internetelosztó router-t tudod szabályozni, de ebben az esetben nem csak a gyerek, hanem

az egész család hozzáférését is korlátozod.

Az OpenDNS FamilyShield szolgáltatása egy pontosan ilyen lehetőséget kínál a felhasználóknak. Ha bizonyos szolgáltatásokat, például a Sky Broadband Shield-et választod, akkor beállításként megadhatsz egy időintervallumot, amikor feloldódik a korlát. így amikor a gyerekek ágyban vannak, a ti hozzáférésetek korlátlan lesz a számukra tiltólistás oldalakhoz is. Ennek a módszernek az előnye, hogy bárki, aki csatlakozik a családi Wi-Fi-re egységesen tud böngészni, ugyanazon korlátozásokkal, tehát amikor átjönnek a barátok a gyerekedhez, az ő készülékeik is korlátozódnak. Viszont azt érdemes tudni, hogy a 3G és 4G hálózatokra ez a biztonsági eljárás nem lesz érvényes, ugyanúgy mint a környéken fellelhető jelszó nélküli hálózatokra sem.

Reklámok blokkolása

Gyermeked online lépten-nyomon reklámokba fog botolni. Sajnos a Facebookon és Youtube-on megjelenő reklámokon kívül vannak olyan weboldalak, amelyeken nagyon gyakran gyermekek számára szánt játékokat körbevesznek agresszív módon a webbanerek, elárasztanak pop-up (felugró) reklámablakok. Nagyon sok esetben a gyermek számára zavaró, akár szexuális tartalmú reklámok is megjelenhetnek, válogatás nélkül.
Fontos, hogy lehetőség szerint kerüljétek az ingyenes weboldalakat, amely oldalak fenntartói nem fizetnek a reklámmentesség érdekében, és olyan speciális játékoldalakat keressetek, amelyek kifejezetten a gyerekek számára készülnek, nem pedig azért hozzák létre őket, hogy látogatókat, kattintásokat generáljanak.
Használhattok speciálisan gyerekekre szabott keresőt is a Google helyett, például a http://www.kids-search.com/  -ot, vagy a https://kidssearch.com/ -ot, esetleg a http://www.kiddle.co/ -t.

Valamint az sem árt, hogy ha telepítetek reklámblokkoló programot, amennyiben a gépre telepített  vírusírtó program tolerálja. Ilyen például az Adblock Plus, az egyik legnépszerűbb böngészőkiegészítő: https://adblockplus.org/.

Biztonságosabban a Chrome segítségével

Dolgozz ki sajátos beállítási rendszereket, attól függően milyen operációs rendszer fut a gépen, és tedd ezzel biztonságosabbá gyermeked számára. Mindkét Google platformon, a Chrome-on és az Androidon is létre lehet hozni felhasználói felületeket, amin különböző biztonsági beállításokkal lehet az egyes felhasználókat nagyobb biztonságban tudni.
A fiatal gyermekek esetében az lehet a megoldás,

ha létrehozol egy Felügyelt felhasználói fiókot

a Chrome-on (Supervised User), ezáltal felügyelni tudod tevékenységét, s korlátozni az általa elérhető oldalakat. Az Android tablet-en a Korlátozott felhasználói fiók létrehozása egy hasonló megoldás. A Felügyelt felhasználói fiók beállításának első lépése, hogy a Google Chrome jobb felső sarkában található menüben, a Beállítások (Settings) lehetőségre kattintasz, majd ezt követően a Felhasználók menü alatt (Manage other people) az új felhasználó hozzáadása (Add person) lehetőséget választva, új felhasználót adhatsz a listához.
Ezután választhatsz egy ikont, és adhatsz nevet a felhasználónak, illetve be kell pipálnod, hogy ez egy felügyelt felhasználó (Supervise this person).

Ha megvan az új felügyelt felhasználói profil, akkor a www.chrome.com/manage oldalra látogatva tudod beállítani az általad felügyelt felhasználó mit érjen el a Chrome-on keresztül, megnézheted az aktivitását. Mivel új felhasználóról van szó, még nem lesz aktivitása, de a jobb oldali panelen a Manage-re kattintva be tudod jelölni, milyen oldalakat érhet el ezután.

Itt kétféle beállítás közül választhatsz: beállíthatod, hogy a teljes webhez való hozzáférése engedélyezett legyen, lent pedig blokkolhatsz oldalakat, amit enterekkel vezethetsz be a listába, de akár úgy is gondolkodhatsz, hogy csak általad engedélyezett oldalakhoz férhessen hozzá, minden máshoz külön engedélykérés legyen szükséges (ezt fent az Only approved sites / All of the web átváltásával tudod kiválasztani).
Innentől kezdve, ha a gyermek olyan oldalra lép, ami nincs a bejelölt oldalak között, egy értesítést kap, miszerint te jóvá kell hagyd számára a hozzáférést.

      

Természetesen mindkét megoldás segítséget nyújt a gyermek tevékenységének jobb átlátásában, de a csak engedélyezett oldalak beállításával, és az engedélykérések alapján viszonylag hatékonyan lehet tanulmányozni, követni, milyen oldalakat is keres fel a gyermek.
Következő bejegyzésünkben folytatjuk további tippekkel ezt az összeállítást: bemutatunk egy alkalmazást, és szó lesz arról is, hogyan hívhatjuk segítségül az iPhone beállítási lehetőségeit, vagy milyen beállítást is végezhetünk a GooglePlay áruházban a gyermekek biztonsága érdekében.
Kiemelt kép forrása és hasznos tippek még: https://www.cisdem.com/resource/make-kids-safe-online.html