Project Description

A 2019-es „Mit hozott az Angyal?” akciónk, úgy gondoljuk, ismét megmutatta: hihetetlenül jó emberekkel vagyunk körülvéve! November elején hirdettük meg a tavalyihoz hasonló „leveles” akciónkat, amely során arra kértünk rászoruló, mélyszegénységben vagy szerény körülmények között élő gyermekeket, fogalmazzák meg a vágyaikat egy levélben, és mi elvisszük azt az Angyalnak. A leveleket feltöltöttük a honlapunkra (https://juventutti.ro/mit-hozott-az-angyal/), és arra kértünk felhívásunkban családokat, baráti társaságokat, munkaközösségeket, hogy foglaljanak le egy levelet, és próbálják meg teljesíteni a gyermekek karácsonyi kívánságait.

Hihetetlen összefogást tapasztaltunk, és olyan ütemben fogytak a levelek, hogy arra még mi sem számítottunk. A levelek lefoglalása és egyeztetések után a lelkes, komoly adományozók meseszép csomagolásban hozták folyamatosan az ajándékokat az irodánkba. Volt, aki több száz kilométert autózott, hogy időben eljusson a csomagja hozzánk, volt, aki külföldről postázta, volt, aki saját kis gyűjtést szervezett a környezetében, hogy egy nagyobb levelet teljesíthessen. Olyan adományozónk is akadt, aki azért tért vissza, mert régen Alapítványunk segítséget nyújtott a családjának, és most szeretett volna ebből valamit visszaadni. Alapítványunk 37 személlyel tartotta a kapcsolatot, akik mögött több, mint 100 segíteni vágyó személy sorakozott fel, így összesen 139 gyermek karácsonyi álma teljesülhetett néhány hét leforgása alatt. Az adományozóktól összesen 18867 lej értékben vettünk át csodálatos ajándékokat: játékok, könyvek, távirányítós autók, tanszerek, bakancsok, kabátok, nadrágok, kerékpárok, sílécek, gitárok is rejtőztek a csomagokban, de szánkó, hintaló, furulya, plüssállatok, édesség, gyümölcs is akadt bőven, mi több, a szülőknek, nagyobb testvéreknek is lelkesen csomagoltak apró meglepetéseket, valamint tartós élelmiszert az Angyalaink. A csomagok átadása 2019. december 16 és 19 között zajlott, összesen 16 településen kerestük fel a levelek íróit.

Úgy érezzük, ez az akció méltón koronázta meg az éves tevékenységünket, és hálásak vagyunk mindazoknak, akik segítettek minket egész évben, és kiemelten hálásak vagyunk azoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen sok gyermek részesülhessen a karácsonyi csodában. Köszönetünket, gondolatainkat, élményeinket is megosztjuk a beszámolónk hasábjain, az átadás pillanatainak fotóival együtt:

„Megdöbbentő volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy hány család él mélyszegénységben. Az esetek többségében 5-6 gyermek tartózkodott otthon 1-2 felnőttel, 6 négyzetméternél is kisebb lakásban (ha lehet egyáltalán annak nevezni azt a csöpp kis szobát). Szűkös a hely, minimális a napi betevő, de a szeretet annál nagyobb teret hódít a család életében. Kivétel nélkül minden gyerek fülig érő szájjal fogadott minket, majd még nagyobb örömujjongással az ajándékokat. Láttuk és átéltük a gyerekek határtalan boldogságát. Hálásak vagyunk az Angyaloknak, hogy szebbé tették mindenki karácsonyát!” (Timi)

„A Mit hozott az Angyal? projektünk egyike a szívemcsücske-projektjeinknek. Szívszorító levelek, lelkes Angyalok, fullig pakolt autók, széles mosolyok, érdeklődő tekintetek képe van előttem, ha a projektre gondolok. Hála, tenni akarás érzése tölt el mindig, amikor egy-egy csomag megérkezik a gyermekekhez. Köszönet érte.” (Emőke)

„Nekem az volt a legjobb élmény, hogy néhány családnál tudtunk maradni, beszélgetni velük, és beengedtek egy igen privát pillanatba: az ajándékok kibontását is végignézhettük. Ez annyira elképesztő élmény volt, mert bár a leveleket ismertük, már nem tudtuk ki mit kért, és teljesen visszajöttek a gyerekkori élményeim, látva az ő örömüket, izgatottságukat. Ezek a gyermekek tényleg tudnak örülni, és olyan igazán őszintén, ami napjainkban, azt hiszem, talán nem is számít olyan hétköznapi dolognak. Minden Angyalunk tényleg egy igazi Angyal, mert varázslat történt, és ez nyilvánvalóvá vált a csomagok átadásakor! Köszönjük.” (Brigitta)

„A csomagok kihordása a karácsonyi akció fénypontja, amikor minden fáradtság, ami felhalmozódott az évben, elmúlik, és abban a pillanatban egy adott családnál csak az akkor és a most van, a gyermeki tiszta öröm. Több kiemelkedő élményben is részem volt. Az egyik ezek közül, amikor kibontotta az egyik kisfiú a csomagot és kiemelt belőle egy dolgot és hangosan felkiáltott, hogy igen, ez az, pont ezt akarta, és látszott rajta, hogy tényleg ez egy olyan öröm számára, amit talán még ő sem teljesen tud feldolgozni, csak úgy áradt róla a boldogság, és el is felejtette, hogy mi is ott vagyunk. Egy másik ilyen emlék, ami sokáig fog élni bennem az, amikor bevittük egy házba a csomagot, és igaz, talán nem is igazán lehet a házat háznak nevezni, annyira egyszerűek voltak a körülmények, mégis az új játékok, ruhák kincsként csillogtak ott. Hallani a halk felkiáltásokat, anya, nézd mit kaptam, milyen szép, és minden eleme a játéknak, mint egy-egy kincsdarab volt kiemelve és megvizsgálva. Ott és akkor számomra minden kicsit átértékelődött és mindennek másképp tudtam örülni.” (Katika)

„Nekem ez volt az első ilyen jellegű élményem, és azt kell, hogy mondjam, pozitív érzések vannak bennem. Habár összeszorul a szívem a családok láttán, de öröm és elégedettség tölt el, hogy segíteni tudtunk rajtuk. Ez az egy hét alatt nagyon sokat kaptam és tanultam. Habár sok rossz van a világban, én hiszem, hogy még sok jó ember van benne, hiszen nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani sok kisgyermek álmát. Megláttam, megtapasztaltam, hogy a kicsi is elég a boldogsághoz. És végül egy óvodás kisfiútól megtanultam, hogy nem is az számít, mit hozott az angyal, hanem a leginkább az, hogy mind együtt legyünk, boldogságban, szeretetben, békességben. Ezen a héten csodák történtek.” (Reni)