2020. augusztus 17. és szeptember 8. között Csíkszeredában 2 papírüzlet bekapcsolódásával 23 nap leforgása alatt 95 iskolába és óvodába készülő, mélyszegénységben vagy nehéz körülmények között élő gyermek számára sikerült az adományozók jóvoltából összegyűjteni és beszerezni közel 900 füzetet, jegyzetfüzetet, szószedetet, 82 iskolatáskát, 220 ceruzát, 120 golyóstollat, 120 radírt és hegyezőt, 60 csomag színes ceruzát, 70 vízfestéket, 44 rajztömböt, több tucat tolltartót, vonalzót, ollót, papírragasztót, valamint színes szövegkiemelőket, füzetcímkéket, körzőkészleteket, tornazsákokat, gyurmakészleteket, füzetborítókat, órarendeket, ecseteket. A Jótékonysági tanszergyűjtés egyértelműen sikeresnek bizonyult, köszönhetően az adományozóknak és a támogatóknak. Már a számok is magukért beszélnek, de a gyermekek őszinte öröme, ragyogó arca, a szülők hihetetlen hálája egyértelművé teszi számunkra: nagy szükség volt most is a segítségünkre, az összefogásunkra, a tanszeradományok a lehető legjobb helyekre kerültek.

A családok

Összesen 25 családhoz látogattunk el, többségük három vagy több gyermeket nevel, van több hatgyermekes, sőt nyolcgyermekes család is a kedvezményezettek között. Tíz esetben egyszülős családról beszélünk, ahol az iskolakezdéssel járó kiadások fedezése talán még nagyobb kihívás. A Csíkszeredában, Csíkcsicsóban, Csaracsóban, Csibában, Zsögödben, Csíkszentimrén, Csíkmindszenten, Madarason, Gyimesfelsőlokon és Gyimesközéplokon élő családok gyermekei rendszeresen járnak iskolába, óvodába, a tanítóik, tanáraik szerint a körülmények ellenére igyekvő, ügyes gyermekek. Ugyanerről árulkodtak a csillogó szemeik is, amint megpillantották a gazdagon felszerelt, tele táskákat. A tanszercsomagok átadását követően a tolltartók tartalmát lelkes örömmel felmérték, a füzeteket gyorsan átlapozták, gyönyörködtek a színes írószerekben, füzetcímkékben, testvéreiknek mutatták büszkén, ők mit kaptak, s közben a mosolyuk és ujjongásuk tagadhatatlanul egyértelművé tette: sikerült igazán nagy örömet szerezni ezeknek a gyermekeknek.

A csomagok átadása során több családnál csak néhány gyermekkel tudtunk találkozni, ugyanis voltak, akik a vakációjuk utolsó hetét nem pihenéssel, hanem munkával töltötték. Volt család, ahol krumpliszedésen, volt, ahol mentaszedésen vettek részt épp, de megható volt hallani azt a történetet is, ahol a gyermekeket egyedül nevelő édesapa néhány hete kórházba került, így az otthoni teendőket, az állatok rendezését, a mezei munkákat a három gyermek intézte, büszkén számolva be nekünk arról, hogy idénre el is végeztek mindent. Amikor már jónéhány perce döcögtünk fölfelé egy már szinte útnak sem nevezhető kis erdei utcácskán, többször futott át a gondolatainkon, hogy ezek a gyermekek naponta kétszer teszik meg gyalog ezt a hatalmas távolságot az iskoláig és haza, de olyan családi házhoz is jártunk egy félreeső tanyán, ahová már út sem vezetett. A tanszerek ennek ellenére célba értek még iskolakezdés előtt, tehát a legjobbkor.

Köszönjük

Minden évben és minden jótékonysági akciónk alkalmával elmondjuk, hogy ez az adományozóink, a támogatóink nélkül biztosan nem sikerülhetett volna. Végtelenül hálásak vagyunk mindenkinek, aki valamilyen módon segítette a munkánkat és akik hozzájárultak, hogy egy újabb sikeres jótékonysági akciót tudhassunk magunk mögött.

Elsősorban köszönjük mindenkinek, aki vásárolt vagy összegyűjtött füzeteket, írószereket, táskákat, hogy azokat a gyermekeknek átadhassuk. Köszönjük a Papírmadár és a Zenit Plusz papírüzleteknek, hogy partnereink voltak, helyet adtak a gyűjtődobozainknak és fogadták az adományokat, köszönjük az üzletek munkatársainak lelkes segítségét és pozitív hozzáállását. Öröm volt együtt dolgozni ismét! Köszönjük szépen a budapesti Infinity-yoga csapatának, hogy a Csíkszeredai flow jóga másokért esemény eddig összegyűlt 280 lejnyi adományát felajánlotta, hogy füzeteket vásárolhassunk a gyermekeknek, továbbá köszönettel tartozunk mindenkinek, aki a 2019-es évi jövedelemadója 2%-át alapítványunknak ajánlotta, ugyanis az így befolyt 1071,91 lejt, további 797,41 lej önrésszel kiegészítve, teljes mértékben 68 darab vadonatúj iskolatáska megvásárlására fordíthattuk.

Köszönjük mindenkinek, aki a közösségi oldalakon népszerűsítette felhívásunkat, valamint köszönjük a sajtó képviselőinek, kiemelten a Hargita Népének, a Szépvíz Fm-nek és a RomKat.ro portálnak, hogy ismét teljes odaadással támogatták jótékonysági kezdeményezésünket. Köszönjük szépen önkéntes segítőinknek, hogy a táskák tartalmának összeállításában és a csomagolásban segítségünkre voltak, emellett mindenkinek köszönjük a biztatást, a kedves szavakat, amelyek munkánk során mindig erősítenek bennünket és új lendületet adnak, hogy továbbra is kitartóan dolgozzunk céljainkért.

Az akció eredeti felhívása ide kattintva olvasható.