Útnak indult a Gyermeknapi játékmaraton: három napos játékkaraván gyermeknapi ajándékként

2019. május 20-án útnak indult az első karavánunk, amely során több iskolába elvittük gyermeknapi ajándékként a Gyermeknapi játékmaraton klasszikus és új játékait: a karaván Gyimesközéplokon kezdődött el, ahol a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola V-VIII. osztályos diákjai vártak bennünket. Az öt órán át tartó játékmaratont nagy lelkesedéssel fogadták a gyermekek, nagy sikernek örvendtek a játékprogramok.

Május 21-én, kedden folytattuk utunkat és vittük magunkkal a jól bevált „fegyvereinket”, a játékokat, hogy egy olyan településre érkezzünk, ahol alapítványunk programjaival még nem volt alkalmuk találkozni a gyermekeknek: Gyimesbükkben, a Dani Gergely Általános Iskola tanulóival játszottunk négy teljes órán át. A gyermekek hangos nevetésétől és a játékok, énekek kedves zajától visszhangzott az iskola tornaterme egész nap.

Egy rövid pihenőt követően a Gyermeknapi játékmaraton karavánja elérkezett a harmadik, egyben utolsó állomására: 2019. május 24-én, pénteken a taplocai Xántus János Általános Iskola kis- és nagy diákjai játszhattak négy teljes órán keresztül olyan készségfejlesztő, mozgásos, csapatépítő és énekes, mondókás játékokat, amelyek a kikapcsolódás mellett az osztályközösségek megerősítését is szolgálták.

A Gyermeknapi játékmaraton célja tehát az osztályokon belüli csapatösszetartás és együttműködés erősítése, valamint minél több gyermek megmozgatása szórakoztató játékokon keresztül. A program során alkalmazott játékok amellett, hogy szórakoztatóak és segítenek a gyermekeknek felszabadulni, mind-mind valamilyen alapvető készség fejlesztését célozzák. A játékmaraton tehát nemcsak kiváló csapatépítő, csapatösszetartást erősítő program az osztályok számára, de az empátiakészség, a térbeli tudatosság, az érzelemfelismerés, az önkontroll, a relaxáció, a kompromisszumkészség, valamint különböző kommunikációs készségek fejlesztéséhez is hozzájárul a játékok és kis gyakorlatok által.

Játékaink során egyszerű eszközöket használunk, a játékok szövegei könnyedén megtanulhatóak. Célunk amellett, hogy jól szórakozzunk, mozogjunk, együtt játsszunk az is, hogy a későbbiekben az osztálytársak maguk között szünetben, szabadidejükben vagy bármikor felidézhessék és játszhassák a maratonon tanult játékokat, így erősítve saját kis közösségeiket. A játékok pozitív légkört, vidám hangulatot teremtenek, a bennük rejlő humor segítségével pedig oldott hangulatot, közeget teremtenek.

A játékmaratonok három napja során 13 órányi játék zajlott le, amelyben a három intézményen belül összesen 380 gyermek részesülhetett. A játékokat két játékmester irányította és tanította tűző napsütésben, szemerkélő esőben, tornateremben és osztályteremben. Köszönjük mindenkinek, aki bekapcsolódott, aki velünk játszott és köszönjük az iskolák igazgatóinak, igazgatóhelyetteseinek, hogy az első pillanatoktól segítették munkánkat, hogy megvalósulhasson ez a három igen sikeres nap!