Játékok, élmény és fejlődés: e három fontos kulcsszó köré épült a 2019. augusztus 19-21. között, a csíksomlyói Fodor Ház udvarán tartott ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző tábor az iskolán kívül. A táborban 25 gyermek vett részt, akiket a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság javasolt a tábor tematikáját figyelembe véve: a bekapcsolódó gyermekek az erőszakmegelőzés területére fókuszáló készségfejlesztő gyakorlatokba kapcsolódtak be, betekintést nyertek az erőszakmentes kommunikációba, és három napon keresztül dolgoztak, játszodtak egy új közösségben, amely élményekkel és barátságokkal is gazdagította őket. A résztvevő 12-14 év közötti fiúk és lányok a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság családi típusú elhelyezőközpontjaiban élnek, vagy a nevelőszülői hálózatból érkeztek a három napos táborba.

Az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző tábor az iskolán kívül alapvetően játékokra, drámapedagógiai gyakorlatokra, élményszerű témafeldolgozási részekre épül. A tábor célja volt, hogy a résztvevő fiatalok a játékokon keresztül elsajátítsanak, illetve fejlesszenek olyan készségeket, amelyek a későbbiekben az iskolában és a kortárscsoportokon belüli erőszak felismerésében, megelőzésében, kezelésében nyújtanak segítséget számukra. A gyakorlatok és játékok során a bekapcsolódó fiatalok megtapasztalták, hogy társas kapcsolatok alakulhatnak oly módon, hogy azokban megjelenjen az empátia, az előrelátás, a határozottság, a magabiztosság, a nemet mondás, a tapintatosság, az elfogadás, a higgadtság. Minden, ami szükséges lehet annak érdekében, hogy a későbbi konfliktusos, esetleg bántalmazási helyzetek fizikális vagy verbális agresszió nélkül megoldhatók legyenek. A tábor programja hat tematika, hat fejlesztendő készség köré épült.

Hétfőn, augusztus 19-én délelőtt a játékok és a gyakorlatok a közösség tematikáját járták körbe, a gyermekek a csapatban való együttműködést, a csapatmunkát próbálták ki, és megtapasztalták, hogy fontos szerepük van a csapat tagjaként a feladatok megvalósításában, a döntések meghozatalában. A közösségi élmény és annak megtapasztalása, hogy én is fontos része vagyok a közösségnek, az erőszakmegelőzés területén lényeges: a jó, megfelelően épített közösség nem nyomja el egyes tagjait, és azok a csoporttagok, akik megtapasztalják szerepük fontosságát, egy bántalmazási eset szemlélőjeként felelősebb döntéseket hoznak majd. A tábor első napjának délutánján az elfogadás, tolerancia témáinak feldolgozására fektettük a hangsúlyt, úgy, hogy közben sztereotípiákra is sikerült sort keríteni.

Az igazán fárasztó, de élményekkel és új ismerősökkel teli hétfői napot követően a térbeli tudatosság, a közelengedés, távoltartás, távolságtartás területének gyakorlataival folytattuk a tábort, a második nap délelőttjén. Itt a résztvevők megtapasztalták saját élményeiken keresztül, mi a számukra még kényelmes távolság, mire kell figyeljenek ők, amikor közel kerülnek másokhoz, és hogyan mondhatnak „állj”-t a számukra már kényelmetlen távolságokra, helyzetekre.

Ezt követően egy, az érzelmek felismerésére, az arcon megjelenő jelek beazonosítására fókuszáló feladatrész következett, és kezdetét vették az empátiafejlesztő gyakorlatok és feladatok.

Kedd délután a magabiztosság, az önbizalomfejlesztés került fókuszba, és a kreativitás kibontakoztatására fektettük a hangsúlyt különböző művészeti ágazatokból merített módszereken keresztül, mint a tánc, festészet vagy a színház.

Szerdán, augusztus 21-én délelőtt a relaxáció és az önkontroll tematikáját jártuk körbe különböző gyakorlatok során. Konkrét relaxációs technikákat,és önkontrollfejlesztő gyakorlatokat sorakoztattunk fel a szerdai programban. A témán belül a dühmenedzsmentet is érintettük, és tanácsadási gyakorlaton keresztül a gyermekek a dühítő helyzetek és a düh kezelése kapcsán is mélyítették az ismereteiket.

Szerda délután a tábor záró pillanataira is sor került, s bár nagyon rövid kis táborról beszélünk, egyértelműen úgy éreztük mindannyian, hogy ezeket a gyermekeket nagyon a szívünkbe zártuk: öröm volt velük együtt dolgozni, ha csak rövid időre is. A gyermekek ajándékba kapott tábori kis füzetet vittek magukkal emlékbe, amiben mindenki szép gondolatokat fogalmazott meg, de ugyanakkor mi is kaptunk a gyermekektől kedves gondolatokat és visszajelzéseket, amiből egy néhányat itt most felsorolnánk:
Mi tetszett a táborban?
„Nekem az tetszett, hogy sokat nevettünk, mókáztunk, játszottunk. De, a legeslegjobban az tetszett, hogy mi együtt lehettünk!” (B.N.)
„Sok új embert ismertem meg! Tetszettek a játékok és tényleg szimpatikus volt mindenki. Mindenkiben volt valami jó, amiért jól éreztem magam vele.” (R.A.)
„Az együtt töltött idő, a barátság, az összetartás, a tánc …. Ezeknek mind nagyon örültem.” (S.T.)
„Játékok, együttműködés, az a kedvesség, amit kaptunk a szervezőktől.” (T. B.)
Amit a táborban megtanultam:
„Hogy hallgassunk az érzéseinkre, megsértés nélkül is el lehet távolítani a közelünkből embereket. És megtanultam nevetni.” (B.N.)
„Azt tanultam, hogy bármi is történik, összetartozunk.” (M.V.)
„Hogy mindenkit el kell fogadni, amilyen ő.” (G.T.)
„Ha egymással szemben jók vagyunk, akkor az együtt töltött idő is jól telik.” (R.A.)
„A másságot el kell fogadni. Együttműködni jó!” (S.T.)

A tábor legjobb része az volt, amikor…
„Nincs számomra kifejezetten egy pillanat, ami a legjobb volt, mert a tábornak az EGÉSZ része jó volt.” (R.A.)

Üzenj nekünk:
„Kedves tőletek, hogy szerveztetek egy tábort, amibe belefektettétek az időtöket, lelketeket. Ez nagyon tetszett, hogy jót akartatok nekünk. A játékok jók voltak.” (K.B.)
„Jövőben is legyen tábor.” (R.R.)
„Nagyon örülök, hogy megszerveztétek ezt az elképesztően izgalmas, érdekes, interaktív tábort! És remélem, hogy lesz még ilyenbe részem veletek. Nagyon szeretlek és sok – sok puszit küldök nektek!!! Köszönöm, hogy részt vehettem ebben a táborban!!!” (S.T.)
„Nagyon jól éreztem magam és köszönöm szépen, amit értünk tettetek. Csak az volt a baj, hogy csak 3 napos volt a tábor.” (E.)

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon eredményes rendezvényt sikerült megvalósítanunk: a 18 órányi intenzív tevékenység során, amelyek 6, az erőszakmegelőzés területén lényegesen fontos készség fejlesztésére fókuszáltak, közel 100 játék és gyakorlat zajlott le, amelybe 25 gyermek kapcsolódott be. Lufik, kendők, szalagok, jelmezek, csipeszek, labdák, szemléltető kártyák, buborékok, finomságok, társasjátékok: sok-sok minden segítette a program sikeres megvalósulását, és bízunk benne, hogy minden bekapcsolódó gyermek használható tudással, segítő információkkal, rengeteg élménnyel, nagyobb önbizalommal, új barátokkal és sok-sok szép emlékkel tért haza táborunkból.

Végezetül szeretnénk megköszönni Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatták a rendezvényünket és hozzájárultak a táborlakóink élményeinek gazdagításához. Köszönjük!

A tábor felhívása itt érhető el.