2017 novemberében indult útjának Csikós Farkas Kata ötlete alapján, a Juventutti Alapítvány bekapcsolódásával a Dr. Lili az iskolában – Dr. Lili az óvodában projekt, melyet a Lázálom Lilivel című mesekönyv hívott életre. A projekt során a könyv írója és szereplői, Dr. Lili, Fecsi, Szörcsi, Hosszúfül és mások, látogatnak el a bekapcsolódó óvodai csoportokba és osztályokba, hogy a meséken keresztül építsenek egy ösvényt a gyermekek és a kórházi kezelések, vizsgálatok olykor ridegnek, vagy ijesztőnek tűnő világa között.

A novemberi első „próbafoglalkozások” megtartása (a József Attila Általános Iskola és az Aranyalma napközi) után elindult a jelentkezés a projektre: a helyek néhány nap alatt beteltek, így decemberben a kis csapat elérkezett a karaván első állomására. A Napraforgó  napköziben összesen három csoport várt Dr. Lilire és csapatára, több tucat kis kíváncsi szempár leste, ahogy a varázslatos táskából előbukkannak a ritkán látott szereplők. A foglalkozás során elhangzott egy mese a Lázálom Lilivel című könyvből, a gyermekek mesélhettek saját kórházi kalandjaikról, majd kipróbálhatták a sztetoszkópot, megfoghatták a fecskendőt, megnézhették, hogyan helyez be az asszisztensnő a játékbabának egy branült, sőt egy kis időre ők is Dr. Lili bőrébe bújhattak.

Az új év kezdetén 2018 januárjában első utunk a Micimackó napközibe vezetett, itt összesen hét csoport találkozott Dr. Lilivel, majd egy kis szünet után március elején a Novák cukrászda meghívására Felkészülés a kórházi kalandokra című előadáson és eszközbemutatón vehettek részt érdeklődő gyermekek és szülők. Márciusban még a Kópé Góbék közösségi tér otthonoktatott gyermekeivel is találkozhattunk, akiket ugyancsak elvarázsolt Dr. Lili mesés és valós világa, majd március végén a Nagy Imre Általános Iskola három osztálya is vendégül látta Dr. Lilit és kedves kis csapatát.

A projekt során 2017. november és 2018. március között összesen 325 gyermek találkozott a Lázálom Lilivel című mesével, és a mese szereplőivel iskolai vagy óvodai foglalkozásaink keretén belül, emellett a könyv írója több Hargita, Kovászna, Maros, Kolozs és Brassó megyei településen tett említést a Dr. Lili az iskolában – Dr. Lili az óvodában projektről könyvbemutatói keretén belül, ahol további gyermekekhez is elért Dr. Lili és fontos üzenete. Áprilisra is több foglalkozással készülünk, előre bejelentkezett óvodai csoportokba, és osztályokba látogatunk el.

Köszönjük Csikós Farkas Katának, hogy partnerei lehetünk ebben az igen fontos projektben, köszönjük minden intézményvezetőnek, tanítónak és óvodapedagógusnak az eddigi foglalkozások leszervezésében nyújtott segítséget. Kiemelt köszönettel tartozunk önkénteseinknek, akik a foglalkozásokon jelentős segítséget nyújtanak, és végül de nem utolsó sorban köszönjük a Kolumbán Optikának a projekt támogatását!