Project Description

2018-2019

Az első igen sikeres tanévet követően, a Juventutti Alapítvány a 2018-2019-es tanévben is bekapcsolódott Csikós Farkas Kata Dr. Lili projektjébe, így a mesés, eszközbemutatóval zajló foglalkozás az elmúlt tanévben is rengeteg gyermekhez juthatott el.

Az év folyamán 14 foglalkozás zajlott le: idén a programba csíkszeredai, csíkcsicsói, csíkmadarasi és madéfalvi intézmények kapcsolódtak be.

A tavalyi évben már jól bevált forgatókönyvet követve, 2018 őszén bejelentkezhettek azok az intézmények, akik szerették volna, hogy idén Dr. Lili és csapata ellátogasson hozzájuk. Nagyon nagy volt az érdeklődés, és nem csak Csíkszereda, hanem más városok környékéről is érdeklődtek a program iránt. Számunkra elsődleges szempont volt, hogy minden olyan csíkszeredai osztály és csoport részesülhessen a programban, aki ezt igényelné, tehát Csíkszereda elsőbbséget élvezett a jelentkezéseknél, de a be nem telt helyekre néhány környékbeli óvoda és iskola is befért még, így idén is több, mint 600 gyermek részesülhetett a mesés foglalkozásban.

A foglalkozás során a gyermekek egy rövid kis énekes játék után meghallgatnak egy mesét a Lázálom Lilivel című meséskönyvből, amelynek szereplőivel majd sorban meg is ismerkednek: önkéntesünk, Orsi, minden kis szereplőt bemutat egyesével a gyerekeknek, miközben a meséskönyv írója, Csikós Farkas Kata asszisztens felolvas a könyvből.

A mese szereplői életre kelnek, és a kis résztvevők így találkozhatnak velük, egy nyugodt, biztonságos, játékos környezetben, így segítve elő, hogy majd a későbbiekben, amikor ténylegesen találkozniuk kell egy orvosi vagy kórházi vizsgálat során a sztetoszkóppal vagy a garatpálcikával, akkor lehetőleg ez ne felkészületlenül érje őket.

A program végén pedig arra is lehetőségük van a gyermekeknek, hogy ők maguk gyógyítsák meg Dr. Lili babát, meghallgathatják saját szívdobogásukat, és ha szeretnék, más eszközöket is szemügyre vehetnek közelebbről.

A program célja tehát egyértelmű: segíteni a gyermekeket, hogy felkészüljenek, és ha szükségük lesz rá, majd a mese által felidézve biztonságban érezzék magukat a kórházi környezetben is.

Nagyon szép és eredményes két év áll mögöttünk, és meg szeretnénk köszönni Csikós Farkas Katának ezt az elmúlt időszakot, ugyanis számunkra is igen fontos ez a projekt. Kívánjuk, hogy lelkesedése mindig ilyen legyen, és még sokszáz gyermekkel találkozhasson az elkövetkező években is. Köszönjük Orsinak, önkéntesünknek, hogy mindvégig jött, kísért minket, segítette Kata munkáját, a foglalkozások nélküle biztosan nem lettek volna ennyire sikeresek. Köszönjük szépen a Kolumbán Optikának, hogy támogatták a projektet, és minden tanítónak, pedagógusnak köszönjük ez együttműködést, a szervezést.

Juventutti Alapítvány
2019