După succesul proiectului școlar Online mai sigur, în toamna anului 2017 s-a născut o nouă ramură a acestuia, exclusiv pentru părinți, numită Online mai sigur – Cum să-ți protejezi copilul?.

Pe parcursul acestor cursuri interactive am dezbătut subiecte ca, abuzul online, am studiat diverse fenomene online, reflectând la utilizarea sigură a acestora. Am studiat problemele cele mai des întâlnite de părinți și copii în timpul folosirii internetului, oferind mai multe practici și sfaturi utile. Am și revizuit câteva pagini de socializare pentru setarea mai sigură a acestora și crearea mai conștientă a cercului de utilizatori. Scopul cursurilor, dincolo de informare, a fost și de sensibilizarea acestui subiect: este foarte important ca părinții și adulții să abordeze serios aceste probleme, deoarece suntem convinși că ceea ce se întâmplă cu copii în mediul online este întotdeauna responsabilitatea adulților.

Despre cursuri

La invitația Organizației de tineret Nicolești ne-am întâlnit la data de 19 Septembrie 2017 cu părinții din satul Nicolești. Tot în această localitate au continuat discuțiile și în cursul zilei de 10 octombrie 2017. La data de 15 noiembrie 2017, la invitația Școlii Generale Jókai Mór din Băile Tușnad, în cadrul proiectului Școli pentru comunitate, la festivitatea de închidere am discutat cu părinții și pedagogii care s-au implicat în program. La data de 5 decembrie 2017, în Lunca de Sus, la invitația Gimnaziului Romano-Catolic Sf. Elisabeta ne-a primit grupul părinților și al profesorilor în capela internatului, unde am discutat tot despre siguranța online și folosirea internetului în siguranță.

La data de 1 februarie 2018, la invitația Școlii Generale Kájoni János am participat la o ședință cu părinții și am prezentat cursurile noastre pentru cei prezenți, iar la data de 15 februarie 2018 ne-au deschis porțile Clubul femeilor din Frumoasa pentru prezentarea cursului folosirii internetului în siguranță și responsabil. La data de 22 februarie 2018 la cofetăria Novák ne-am întâlnit cu părinți, iar în 28 martie 2018 la invitația Clubului am prezentat tema la Ditrău. În 29 martie 2018 am continuat rândul prezentărilor la Centrul Școlar Sövér Elek din Joseni, în cadrul ședinței cu părinții, unde foarte mulți părinți au fost interesați de această temă.

La data de 11 mai 2018 la Gimnaziul Teoretic Salamon Ernő din Nicolești, în cadrul evenimentului Zilele Sănătății s-a implicat și fundația noastră, unde de această dată profesorii gimnaziului au putut participa la cursurile pentru adulți și părinți.

Ședința cu părinții de la Centrul Educativ Spektrum

În toamna anului 2018, la inițiativa Centrului Educativ Spektrum s-a implicat și fundația noastră în cadrul ședințelor cu părinții: am reînnoit cursurile, iar în funcție de timp și disponibilitatea ședințelor cu părinții a pornit la drum seria de cursuri cu 11 stații, în care am pus accent mai mare pe folosirea corectă a diferitelor pagini de socializare. La data de 4 octombrie 2018, la Tomești, la data de 9 octombrie în Miercurea Ciuc la Școala Generală Nagy Imre, la data de 11 octombrie la Bălan, la data de 18 octombrie la Miercurea Ciuc la Școala Generală Petőfi Sándor, iar la data de 23 octombrie la Ciumani am ținut ședință cu părinții pe aceeași temă. În datele de 6,7 și 8 noiembrie am ținut cursuri la Tușnad, la Sândominic și la Suseni, iar în data de 14, 15 în Miercurea Ciuc la Școala Generală Nagy Imre unde am avut norocul să ne întâlnim cu părinții copiilor care învață în această școală. Ultimul curs s-a desfășurat la Vlăhița, în data de 28 noiembrie.

După încheierea programului cu Centrul Educativ Spektrum am onorat și alte invitații în 2019, astfel încât la data de 9 Martie, la invitația Centrului Pastoral Familiar am participat la un sfârșit de săptămână spiritual, cu denumirea Soții și mame, iar în data de 10 și 12 mai la festivalul “Mai de Ciuc” a avut loc discursul la inițiativa proiectului Petőfi 36. La data de 22 mai 2019, la Colegiul Székely Mikó ne-a invitat comitetul părinților la Sfântu Gheorghe, unde am dus programul Online mai sigur – Cum să-ți protejezi copilul?.

Mulțumim nenumăratelor invitații, sperăm că cursurile gratuite deschid noi drumuri pentru părinți și sperăm că le-am putut fi de ajutor acestora în găsirea unor căi mai sigure în spațiul online.