Biztonságosabb online program

2016-2019 között Biztonságosabb online néven indítottunk Csíkszeredában és környékén médiapedagógiai prevenciós programot V-VIII és IX-XII. osztályokban.

Olyan ötven perces osztályfőnöki órákat kínáltunk az erre igényt tartó osztályoknak, iskoláknak, amelyek elsődleges célja a figyelemfelkeltés és tudatosítás: a közösségi oldalak biztonságosabb használatáról, az online bántalmazás különböző formáinak felismeréséről, és az ide kapcsolódó helyes lépésekről, valamint tudatos felhasználói magatartásról szóltak ezek a foglalkozások. Fontosnak tartottuk, hogy ez a téma beszédtéma legyen az iskolában, és az iskolán kívül is, ugyanis az volt az általános tapasztalat, és ezt kutatások is alátámasztották, hogy az emberek nagy része, annak ellenére, hogy hétköznapjaiban fokozottan figyel a biztonságára, az online térben nem fektet kellő mértékű figyelmet erre. Érezhető volt az okostelefonok és közösségi oldalak egyre nagyobb mértékű elterjedése, és ezzel egyidejűleg fokozatosan erősödött a kérdés: ha egy gyermek nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy családi, vagy iskolai környezetben erről megfelelő információkat kapjon, hogyan készülhet fel mindarra, amivel az online térben való tevékenységei során találkozhat, és ami negatívan hathat ki életére?

Az órák témái

Az órák keretén belül a leginkább használt közösségi oldalak biztonságosabb használatának szabályairól beszéltünk (Youtube, Instagram, Facebook, Tic-Toc, Snapchat, Messenger), majd az online bántalmazás különböző megjelenési formáiról (lángháború/flaming/kommentháború, befeketítés, zaklatás, kibeszélés, kiközösítés, személyiséglopás, trükközés, sexting). Szó esett online bűncselekményekről is, és a közösségi oldalak biztonsági beállításainak izgalmas lehetőségeibe is bepillanthattak a diákok, megválaszolva olyan kérdéseket, mint: Miért kell jelentenem a személyt/oldalt, ami zavaró, zaklató, mielőtt letiltom? Hogyan juthatok vissza a fiókomba, ha kizáródtam? Miről ismerhetem fel a vírusokat? Hogyan tegyem biztonságosabbá a fiókomat? Mit tegyek, ha zaklatóm van? Milyen legyen a profilom? Az intenzív 50 perces órának elsősorban figyelemfelkeltő és tudatosító szerepére fektettük a hangsúlyt, az osztályfőnököket arra kérve, a témát vigyék tovább a következő órákon is.

Eddigi eredmények és érdekességek a projektről

Az elmúlt három tanévben alapítványunk több, mint 260 osztályfőnöki órát és 25 szülői értekezletet, illetve felnőtteknek szóló előadást tartott a témában. Az osztályfőnöki órák, foglalkozások, amelyek 24 településen 36 iskola és 4 szervezet bekapcsolódásával zajlottak közel 4700 diákot értek el az elmúlt három tanévben. Lényegesen több foglalkozás zajlott le V-VIII. osztályokban, de a középiskolai foglalkozások sem maradtak el, ha erre való igényüket megfogalmazták a pedagógusok, igazgatók alapítványunk felé. A tudatosabb médiahasználatra való nevelés mellett az órákon kiemelt szerepet kapott az online erőszakmegelőzés, és a különböző online bántalmazási formákkal való találkozásra való felkészülés.

Csíkszeredán kívül további településeken is tartottunk foglalkozásokat, és az évek folyamán, meghívásokra válaszolva kiléptünk Csík térségéből is: Tusnádfürdő, Csíkszentsimon, Csíkszentmárton, Csíkpálfalva, Csíkszentmihály, Csíkdelne, Gyimesfelsőlok, Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos, Csíkkarcfalva, Csíkszentdomokos, Balánbánya, Csíkszentimre, Székelyszentkirály, Szentegyháza, Sepsiszentgyörgy, Oroszhegy és Gyimesközéplok mellett még Gyergyószentmiklóson, Gyergyóditróban, Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván is találkoztunk diákokkal a program keretén belül.

Szülőknek szóló előadások

Az évek során pedagógusok és szülők javaslatára állt össze egy kifejezetten szülőknek szóló előadás is, melynek célja, hogy a szülők szempontjából fontos, a témával kapcsolatos kérdéseket tisztázzuk. A szülőknek szóló előadások, valamint a pedagógusoknak szóló előadások is nagy népszerűségnek örvendtek. A szülőknek szóló előadások elindulását követően a Spektrum Oktatási Központtal közösen szülői értekezlet sorozatot is indítottunk, így még több szülőhöz sikerült elérni az elmúlt időszakban.

A szülőknek szóló előadásokról, és a Spektrum Oktatási Központtal való együttműködésről IDE kattintva olvashat bővebben.